29. 4. 2024   |   svátek má Robert
 

Masarykovo cukroví

Název Množství a jednotka
hladká mouka 300 g
máslo 200 g
moučkový cukr 100 g
žloutek 1 ks
kakao 1 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

cukroví
Kuchyně: staročeská
Příprava: 20 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Ořechy alespoň na hodinu namočíme do studené vody, pak je necháme pořádně v cedníku okapat a lehce prosušíme papírovým ubrouskem. Z hladké mouky, moučkového cukru, másla, žloutku a kakaa vypracujeme vláčné těsto. Ořechy nahrubo nasekáme, lehce poprášíme hladkou moukou a zapracujeme je do těsta. Z těsta vytvarujeme válečky o průměru asi 4 cm, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na 2 hodiny ztuhnout (klidně do druhého dne). Válečky ostrým nožem nakrájíme na asi půlcentimetrové plátky, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 180° asi 8-10 minut. Upečené cukroví necháme mírně vychladnout a obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Čím je cukroví při obalování teplejší, tím více cukru se na něj nabalí, obaluju raději téměř vychladlé.

Tip:
Masarykovo cukroví můžeme dělat i z lískových oříšků - ty nejprve opražíme nasucho na pánvi, opražené promneme v utěrce, odstraníme slupky co půjde, teprve pak oříšky namočíme do vody.
Kakao lze úplně vynechat.


 


RECEPTY

Vanilkové rohlíčky

Postup: Na vál nasypeme mouku s cukrem, mleté ořechy, vanilkový cukr a citronovou kůru... zobrazit recept

RECEPTY

Těstoviny s uzeninou a sýrem

Postup: Těstoviny uvaříme podle návodu na sáčku. Na pánev dáme sádlo a osmažíme jemně... zobrazit recept

RECEPTY

Čočková polévka s uzenáčem

Postup: Čočku zalijeme zeleninovým nebo hovězím vývarem, přidáme celé cibule, bobkový... zobrazit recept

RECEPTY

Živáňská pečeně v alobalu

Postup: Silnější plátky krkovičky mírně naklepeme (naklepu je jen hřbetem ruky), mírně... zobrazit recept

RECEPTY

Falešný tatarák 2

Postup: Uvařené brambory nastrouháme do mísy. Přidáme mletou sladkou a pálivou papriku,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace F-club

F-club je nekuřácké společenské a rehabilitační centrum v Ostravě-Mariánských...